DAN SLOVENSKE HRANE in

DAN SLOVENSKEGA TRADICIONALNEGA ZAJTRKA

Danes, 16. novembra 2012, tudi na OŠ Turnišče simbolično obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE.

11. oktobra 2012, je razglasila Vlada REPUBLIKE SLOVENIJE 16. november za DAN SLOVENSKE HRANE z namenom, da bi pogosteje posegali po doma pridelani hrani ali pa bi jo kupovali pri pridelovalcih, ki so blizu našega doma oziroma so slovenski pridelovalci.

S tem smo posledično odgovornejši do okolja, saj je manj transporta in manjše onesnaževanje narave.

Današnji dan pa je namenjen tudi aktualizaciji TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA. (Letos drugič.)

Še vedno namreč številni ljudje jutra oz. dneva ne začnejo z zajtrkom. Zato posledično nimajo dovolj energije za delo, težje se skoncentrirajo, so nerazpoloženi, utrujeni, slabše opravljajo fizično in umsko delo, v šoli si manj zapomnijo, njihove misli pogosteje »zaplavajo« izven dela v razredu. Seveda so zato rezultati dela in pridobljene ocene nižje/slabše. Ruši pa se nam tudi samopodoba.

DA BI VAS OPOMNILI, DA JE ZAJTRK NAJPOMEMBNEJŠI DNEVNI OBROK, BOMO DANAŠNJO MALICO AKTUALIZIRALI KOT SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK.

V preteklosti so ljudje najpogosteje zajtrkovali mlečne jedi, žgance z belo kavo, z mlekom, mlečno proseno kašo; premožnejši pa tudi kruh z maslom in medom. Zraven so pili mleko ali pa tudi čaj.

Danes, ko vsi nekam hitimo in nam vedno primanjkuje časa, si ne moremo privoščiti, da bi zjutraj porabili za pripravo zajtrka uro in več, da bi kuhali žgance in podobno, zato je najenostavnejše, če zaužijemo taka živila kot jih imamo za današnjo dopoldansko malico.

POJEJMO DANES VSE, KAR STA NAM PRIPRAVILI KUHARICI, NAJ NE BO V POMIJAH NOBENIH ODPADKOV.

S TEM BOMO POKAZALI VELIKO SPOŠTOVANJE DO VSEH, TUDI SPOŠTOVANJE DO HRANE!

Pogovorite se o pomenu zajtrka in o zdravi prehrani tudi doma v družini!

Vabimo Vas, da si na hodniku pred šolsko jedilnico in na vratih v jedilnico ogledate tudi plakate namenjene tej tematiki.

Dober tek!

HVALA!

Tim za šolsko prehrano OŠ Turnišče

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: