V četrtek, 16. 11. 2017, na mednarodni dan strpnosti, so na naši šoli potekale delavnice v izvedbi Društva za Združene narode za Slovenijo. Delavnice so bile organizirane za učence in dijake ter mentorje osnovnih in srednjih šol Unesco središča Kapela. Potekale so na temo Podajmo si roke (delavnica za učence) in Vstani in ukrepaj (delavnica za mentorje). Delavnice je vodil gospod Boštjan Jerman. V sklopu delavnic so si učenci, dijaki in njihovi mentorji ogledali Čevljarski muzej. Gospa Silva Mesarič je goste popeljala skozi svet čevljarskega življenja in zgodovine Turnišča. Delavnic sta se udeležili šestošolki, Vika Magdič in Jesika Dominko.

“Na delavnici smo se pogovarjali o revščini. Razdelili smo se v tri skupine in vsaka skupina je naredila plakat. Tako smo se tudi bolje spoznli in povezali. Po zaključku delavnice smo se zbrali pred šolo, kjer nam je učiteljica Silva Mesarič povedala nekaj več o naši šoli in Turnišču. Odpravili smo se v Čevljarski muzej, ki je zraven šole. Po poti smo si ogledali tudi eno izmed kužnih znamenj v Turnišču. V muzeju smo si ogledali delavnico in spalnico oziroma dnevni prostor. Ogled je vodila učiteljica Silva Mesarič. Obema je bilo zelo zanimivo. Jaz sem ponosna in vesela, da sem lahko bila na tej dejavnosti. Hvala učiteljici Silvi Mesarič, da mi je to omogočila.Upam, da so učenci in učitelji iz drugih šol dobili dober vtis o naši šoli in o nas”.

Vika Magdič in Jesika Dominko, 6. a

 

 

 

Cilji delavnic:

Vstani in ukrepaj: Ozaveščanje o pomenu ciljev trajnostnega razvoja ter o problematiki, ki jo ti cilji pokrivajo. Cilji poskušajo na ustrezen način opredeliti trajnostni razvoj, ki temelji na skupni predstavi človeštva, kako reševati skupne globalne izzive.

Podajmo si roke: Preko pogovora o revščini pri otrocih in mladostnikih razvijati čut za sočloveka ter jih spodbuditi k ukrepanju.

 

 

Kdor hoče potovati, mora gledati s srcem

Turniški osnovnošolci so se predstavili na vseslovenskem Unescovem recitalu

20. oktobra 2017 se je šest učencev naše šole (šestošolka Ana Balažic, osmošolka Petra Vinčec ter devetošolci Gloria Verbančič, Ana Mari Koren, Alex Srečo) s svojima mentoricama Anamarijo Krvišek Zavec ter Nežo Ritlop udeležilo (v okviru Unescovega projekta Jezik-kultura-tradicija) večjezičnega recitala v Škofji Loki. V besedno-glasbeni govorici so v nekajminutni točki potovali od svojega Prekmurja do daljne Afrike; rdeča nit tokratne prireditve je bila namreč povezana s potovanji: Potujem po svetu in v kraje neznane.

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate fotografske utrinke s kulturnega dogodka.

https://drive.google.com/drive/folders/0ByJEnU5sSMmATnk4UFRuSVlLNm8?usp=sharing

 

Za kulturne dejavnosti: Neža Ritlop

 

 

Pletemo niti mreže z jubilejem OŠ Griže

V četrtek, 12. 10. 2017, je na OŠ Griže potekal 7. Unescov mednarodni projekt Pletemo niti mreže z jubilejem OŠ Griže. Z jubilejem so obeležili častitljiv jubilej, 180-letnico šolstva v Grižah. Projekt se je začel s predstavitvijo pouka nekoč, v izvedbi kustosinje Šolskega muzeja iz Ljubljane in ob prisotnosti izbranih učencev OŠ Griže, ki so sodelovali pri učni uri na temo lepega vedenja. S pomočjo šolskega reda iz leta 1902 smo vsi udeleženci projekta spoznali, kakšna so bila merila lepega obnašanja pred več kot sto leti na poti v šolo, v šoli in na poti domov ter kako so bili učenci kaznovani, če so te “šolske postave” kršili. Vedenje v šoli je bilo v preteklosti zelo pomembno, saj so ga ocenjevali in z negativno oceno učenci niso mogli napredovati v višji razred. Po predstavitvi je sledilo 17 vsebinsko različnih delavnic, v katerih so udeleženci spoznavali pouk nekoč. Projekta na OŠ Griže so se udeležile sedmošolke, Timeja Apatič, Lina Jerebic in Lana Pozderec. Pouk nekoč so spoznale preko delavnic; družabne igre in nemščina.

Več o projektu pa si lahko ogledate na spletni strani OŠ Griže.

Osnovna šola Griže – Učen človek je vedno bogat. (Latinski pregovor)

https://www.os-grize.si/

 

 

V društvu Romani Union Murska Sobota so tudi letos pripravili tradicionalno Srečanje romskih osnovnošolskih otrok in preverjanje znanja iz romoloških tem s kulturno vsebino, ki je potekalo v mali telovadnici Osnovne šole I v Murski Soboti.

Ohranjanje romske kulture

Tovrstna srečanja nudijo priložnost, da se romski otroci osnovnih šol predstavijo s plesom, glasbo, petjem in recitacijami v romskem in slovenskem jeziku, pomembna pa so predvsem zato, ker otrokom omogočajo, da skozi predstavitveni program sodelujejo pri ustvarjanju in ohranjanju romske kulture, jezika ter zgodovine.

 

 

V ponedeljek, 16. 10. 2017,  so se srečanja v spremstvu učiteljice Eme Rotar, udeležili naslednji učenci: Lisandra Šarkezi, Glorija Šarkezi, Lisandro Šarkezi, Sabina Šarkezi. Natalija Šarkezi, Adem Horvat in Brenda Baranja.

Več o srečanju pa si lahko ogledate na spletni strani:

http://www.pomurec.com/vsebina/44735/FOTO__Tradicionalno_srecanje_romskih_osnovnosolskih_otrok_#9

 

 

 

 

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)