Turniška šola kot kulturna šola daje velik pomen umetnosti in kulturi nasploh

V svet branja …

V mesecu septembru vsako leto slovesno obeležimo začetek bralne značke 17. septembra (na dan zlate knjige) Bralna značka vsako leto zaznamuje začetek bralnega leta, ki se zaključi 2. aprila (na mednarodni dan mladinske knjige) prihodnje leto. Letos so devetošolke pod mentorstvom knjižničarke Tatjane Horvat obiskale vse oddelke šole in jih uvedle v svet branja s kratkim recitalom in predstavitvijo bralnih dejavnosti.

Nekateri oddelki predmetne stopnje so ta dan pouk slovenščine preživeli v svojem najljubšem kotičku šole – mnogi na tleh – s svojo najljubšo knjigo in celo uro (samo) za užitek brali …

Sedmošolci so dva dni kasneje, 19. septembra, obiskali turniško vaško knjižnico in v okviru slovenskega projekta Rastem s knjigo prejeli knjigo Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor.

V svet miru in medkulturnega dialoga …

V četrtek, 26. septembra, smo s kulturno prireditvijo obeležili 21. september (svetovni dan miru) in 26. september (evropski dan jezikov). Tradicionalno smo se predstavili v jezikih šole, maternih jezikih naših učencev   – slišali smo prekmurščino, slovenščino, nemščino, angleščino, romščino, španščino, ruščino, turščino, madžarščino, (celo hebrejsko smo se naučili !) … Morda smo še kakšnega pozabili. V okviru Unescovih dejavnosti, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju in reševanju našega planeta, pa smo posadili novo drevo – letos se je več kot desetim tako posajenim drevesom pridružila kutina …

V besedi, gibu in ob petju smo gradili vez med vsemi nami – pot prijateljstva in sočutja, kar je bila glavna tema letošnjega kulturnega dogodka.

Za kulturne dejavnosti: Neža Ritlop

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)