TRADICIONALNO PRISOTNI NA JESENSKEM UNESCOVEM TUJEJEZIČNEM RECITALU V ŠKOFJI LOKI –  letos na temo evropske dediščine

Sedmošolka Valentina Dominko – udeleženka in nastopajoča na kulturnem dogodku na Gorenjskem je o dogodku zapisala naslednje:

V petek,  18.10.2019 ,  smo štiri  učenke in učenec,  Naja Magdič, Lina Jerebic , Brina Horvat, Valentina in Jakob Ritlop,  »popotovali« do Škofije Loke na tradicionalni Unescov tujejezični recital na temo evropske dediščine. Spremljali sta nas  mentorici, učiteljica slovenščine Neža Ritlop in učiteljica glasbene umetnosti Anamarija Krvišek Zavec.

Prispeli smo v Škofijo Loko in po kratki generalki  se je začela proslava. Ob uvodu smo slišali lepe, spodbudne besede ravnatelja tamkajšnje gimnazije Jožeta Bogataja. Zatem s(m)o sledili nastopajoči. Poleg slovenščine  je bilo veliko tujejezičnih nastopov: od angleščine, danščine, ruščine do nemščine, pa seveda slovenskih narečij. Zaigrali sta tudi kitara in harmonika.

Peli so opero do višav, pa melodije z notami  vse do konca najnižje lestvice. Zakurili smo tudi taborniški ogenj in iskali polhe.  In tako več kot deset osnovnih in srednjih šol s svojim videnjem evropske kulture.

Nato smo, kot predzadnji, nastopili mi. Saj veste, kaj pravijo: najboljše zmerom za konec.

 Naša točka je vsebovala nežne  recitacije pesmi o pesmih in ljubezni (povedali smo jih moja malenkost Valentina, Jakob in Brina), v katerih lahko zremo  nas Evropejce  – vse od Angležev, Slovencev in nenazadnje   nas »Prekmurcof«. Po dvorani so doneli toni in besede prekmurske ljudske  pesmi San se šetao iz ust naših dveh učenk Brine in Naje.  Najverjetneje se nam je vsem naježila koža. Če bi nas ocenjevali, menim, da bi bili  med tistimi na »višji stopnički«.

Zagotovo smo se odrezali odlično, saj smo se  za nagrado domov grede  ustavili še v MC Donald’su. Tudi to je v 21. stoletju del evropske kulture.

Bilo je zelo lepo in zabavno  ter kulturno …

veselim se že drugega leta.

 

Tudi mi se veselimo in čakamo novih kulturnih priložnosti, da ponesemo naš glas kulturne šole  širom po Sloveniji. Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate fotografski zapis škofjeloškega kulturnega dogodka – tudi naš nastop.

https://drive.google.com/drive/folders/1UhcvKARIEpQ823-7zKXgoC23_qOyzRC3?usp=sharing

Uredila: Neža Ritlop

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)