5. septembra 2022 smo se  9.a odpeljali na zaključno ekskurzijo v Ljubljano,  v Vrbo – na Prešernov dom ter  ns Bled. Spremljala sta nas učitelja Silva Mesarič in učitelj Luka Kosi.

Naj vam predstavim nekaj naših postankov in utrinkov, ki so meni ostali v spominu.

Prišli smo v Ljubljano, kjer nas je počakal vodič; ogledali smo si repliko Emonca (pravi Emonec je v mednarodnem muzeju). Da vam predstavim Emonca: je 1,5 metra velik pozlačen kipec na stebru. Poleg Emonca je tudi stara grobnica (prava), ki je niso mogli odpeljati, saj tehta več kot 2 toni, notri so pa ostanki kosti Emonca, ki je oblečen in posut z nakitom.

Prišli smo tudi do državnih ustanov –  npr. parlamenta, ki ima zakonodajno oblast in v njej sprejemajo zakone. Parlament ima tudi polno kipov pred vhodom, kar naj bi predstavljalo enakost med moškim in žensko.

Naslednja postaja je bila knjižnica: NUK ali narodna univerzitetna knjižnica, ki jo je zgradil Jože Plečnik. Arhitekt se  je rodil 23. januarja 1872 in umrl 7. januarja 1957. Idejo za zunanjost knjižnice je dobil v  kraških simbolih (opeka in kamen).

Vrba je rojstni kraj Franceta Prešerna, našega največjega slovenskega pesnika, ki se je rodil 3. decembra 1800 in umrl 8.februarja 1849; na obletnico njegove smrti  vsako leto praznujemo državni kulturni praznik. France je živel v kmečki družini, šolala ga je mama Mina Prešeren od doma. Hotela je, da bi bil duhovnik, ampak je France želel pisati pesmi.

Na Bledu nas je vodil vodič Niko, ki nam je na kratko predstavil Bled. 400 let pred Kristusom je na blejskem otoku bil tempelj stare boginje, potem pa  je bila zgrajena kapela, posvečena Mariji. «Prava« zgodovina Bleda se je začela leta 1008. Leta 1885 je Arnold Rikli, švicarski naravni zdravilec, ki se je rodil 13. februarja 1823 in umrl 30. aprila 1906,  prišel na Bled, da bi pozdravil svoje zdravje. Zdravil je tudi druge brezplačno, zdravil jih je tako, da so bili tudi hribi razdeljeni na moške in ženske hribe, kjer so se slekli do golega in začeli z dolgo telovadbo. Tradicionalni šport domačinov  je veslanje, Bled je danes namreč zelo športno usmerjen kraj, saj ima 130 društev in polovica tega je športnih …

Izlet mi je bil kar všeč, saj sem spoznal nekaj novega;  tudi tebe  vabim kdaj na tak poučen izlet po Sloveniji.

vir slike: https://www.outdooractive.com/en/route/nature-trail/bled/following-the-trails-of-arnold-rikli-bled-castle-600-m-/63543130/

Nik Dominko – 9. a, šolski novinar

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)